• De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

Het seizoen is weer begonnen met het NK Afstanden

Het seizoen is weer begonnen met het NK Afstanden

Voor de Nederlandse topschaatsers is het Olympisch seizoen weer officieel begonnen. Op het NK Afstanden kwam de beste schaatsers weer bij elkaar voor de eerste krachtmeting van het seizoen met daarbij natuurlijk ook een aantal Lekstrekers.

 

Patrick Roest stond aan de start op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Op de sprintnummers stonden Hein Otterspeer en Joost van Dobbenburgh aan de start en Sacha van der Weide maakte haar debuut op het NK Afstanden voor senioren.

 

VRIJDAG

Als eerst kwamen de sprinters in actie, Joost van Dobbenburgh heeft deze zomer de overstap gemaakt van het Jumbo-Visma Development team naar de Friese selectie en reed daarom in een Fries pak. Dat was natuurlijk wel even wennen om te zien voor ons als Lekstrekers 😉 In de eerste omloop kwam Joost tot een tijd van 35,77 en in de tweede omloop wist hij zich iets te verbeteren met een tijd van 35,67. Deze twee tijden samen waren voor Joost goed voor een 10e plaats in het klassement.

Hein was dit seizoen al sterk begonnen op trainingswedstrijden met erg snelle tijden. Nu was het aan hem om het ook te laten zien op het NK. In de eerste omloop maakte hij gelijk indruk door de tweede tijd neer te zetten met 34,89. In de tweede omloop had Hein een mindere race en kwam tot een tijd van 35,22. Gelukkig was het nog wel genoeg voor een derde plek in het klassement en met de tijd uit de eerste omloop wist hij zich ook te plaatsen voor de World Cups.

 

Later op de dag mocht Patrick zijn titel op de 5000 meter verdedigen. In een rechtstreeks duel tegen Jorrit Bergsma maakte hij het hem erg lastig, maar tegen het einde van de race moest Patrick toch zijn meerdere erkennen in Bergsma. Patrick reed een tijd van 6.10,84 en moest daarmee genoegen nemen met het zilver. Uiteraard was dit ook goed genoeg voor een World Cup-ticket.

 

ZATERDAG

Op dag twee was het tijd voor het NK debuut van Sacha. Onder het toeziend oog van een aantal Lekstreek vrienden op de tribune en voor de buis reed ze in de eerste 500 meter 39,69. In de tweede omloop was een fractie sneller en stopte ze de tijd op 39,67. De tijden bij elkaar waren goed voor een 21e plaats in het klassement.

Tussendoor mocht Patrick nog even laten zien wat hij kon op de 1500 meter. In de laatste rit mocht hij het opnemen tegen Thomas Krol. Met 1.45,34 kwam hij net tekort voor het podium maar wist hij zich nog wel te plaatsen voor de World Cups.

 

ZONDAG

Op de laatste dag kwamen Joost, Hein en Patrick nog in actie. Eerst mocht Patrick zich revancheren op de 10.000 meter. Hij reed een sterke race en kwam tot een tijd van 12.48,05 wat helaas niet goed genoeg was voor het goud maar wel genoeg voor het zilver en een World Cup ticket.

Als afsluiter mochten Hein en Joost nog laten zien wat ze nog in petto hadden. Hein had al indruk gemaakt op de trainingswedstrijden in Inzell waar hij al twee keer onder de 1.08 reed. Ook dit weekend in Thialf lukte hem dit weer. Met 1.07,82 en nog een aantal ritten na hem was het nog even afwachten waar deze tijd goed voor was. Helaas voor Hein reed Kai Verbij net iets sneller en was het een zilveren plak die met Hein mee naar huis ging. Uiteraard mag hij het nu ook laten zien op de World Cups.

Joost reed de 18e tijd met 1.10,28.

 

Hein en Patrick gaan dus de World Cups in, te beginnen met de World Cups in Polen en Noorwegen waarna er nog twee World Cups in Calgary en Salt Lake City zijn. Daarna is het tijd voor misschien wel het spannendste toernooi van het jaar; het Olympisch Kwalificatie Toernooi tussen Kerst en oud en nieuw.