• De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsvereniging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

Over STV Lekstreek

Onze vereniging

Schaatstrainingsvereniging Lekstreek is in 1965 ontstaan op initiatief van enkele sportmensen uit de Krimpenerwaard. Daarvoor was er sinds 1963 een relatie met SC Gouda, maar vanaf 1 oktober 1965 had de Krimpenerwaard haar eigen schaatsvereniging STV Lekstreek.

 

In de eerste jaren werden droogtrainingen georganiseerd en in de winter gingen tientallen leden éénmaal per week met eigen vervoer naar de kunstijsbaan in Amsterdam voor een ijstraining. Vanaf het seizoen 1968-1969 kon de vereniging samen met de ijsclub van Vlaardingen een autobus huren. In 1970 werd de Utrechtse kunstijsbaan geopend, de afstand naar deze baan was aanzienlijk korter, waardoor er vaker werd geschaatst. In oktober 1977 verhuisde STV Lekstreek naar de Uithof in Den Haag, alwaar een eigen trainingsuur op zaterdagmiddag werd verkregen. Hierna groeide ook het ledental van de vereniging gestaag, wat ook de ontwikkeling van jonge talenten ten goede kwam.

 

Nu is tijdens het schaatsseizoen de vroege zaterdagmorgen het vaste uur van STV Lekstreek. Ook op maandag, woensdag en donderdag zijn er trainingsgroepen op het ijs te vinden. Naast de ijstrainingen zijn er ‘droog’ trainingen in Haastrecht, Ammerstol en Lekkerkerk. Een droogtraining bestaat uit verschillende loopvormen (van sprint tot duurloop) gecombineerd met (schaats)sprongen, om conditie, techniek, kracht en snelheid te verbeteren. In de zomer worden ook fiets- en skeelertrainingen gegeven. Voor dit laatste wordt gebruik gemaakt van de 2 skeelerbanen in de Krimpenerwaard, Lekkerkerk en Ammerstol.

 

In 1994 is de ‘talentenbegeleiding’ opgericht. Talentvolle en fanatieke jeugdleden wordt de mogelijkheid geboden, om gebruik te maken van extra trainingsmogelijkheden.
Voor al deze winter- en zomertrainingen kan de vereniging rekenen op een enthousiast en kundig trainerscorps.

 

Voor het leren schaatsen, hebben we het jeugdschaatsen. Hier leren kinderen van 8 tot 12 de basisprincipes van schaatsen. In het verleden lag de verantwoording voor het jeugdschaatsen bij het district Krimpenerwaard, maar sinds enkele jaren is het jeugdschaatsen ondergebracht bij STV Lekstreek. Het voormalige bestuur van het jeugdschaatsen is nu een commissie van de vereniging.

 

Aan het eind van het schaatsseizoen zijn de clubkampioenschappen. Behalve een aantal klassieke afstanden, worden hier ook andere wedstrijdvormen afgewerkt. Het schaatsseizoen wordt altijd afgesloten met een spetterend clubfeest. In de herfstvakantie wordt voor de jeugdleden een trainingskamp in Inzell georganiseerd. Al vanaf 1977 rijdt er een bus met tientallen jeugdige Lekstrekers voor dagelijkse ijstrainingen op de prachtig gelegen ijsbaan tussen de bergen. Vele ‘oudere’ Lekstrekers reizen op eigen gelegenheid af naar het zuiden van Duitsland.

 

Bij natuurijs zijn er vele wedstrijden en toertochten in de Krimpenerwaard. Speciaal voor Lekstreekleden worden er dan diverse wedstrijden door de verschillende natuurijsclubs georganiseerd en wordt er een speciaal Natuurijsklassement opgemaakt.

 

Dankzij de activiteitencommissie die ook het clubfeest organiseert, staan er jaarlijks verschillende gezellige activiteiten op het programma zoals de Camping aan de Lekstreek.

 

Voor de communicatie naar de leden toe is er het clubblad Hoger Op. Hierin zijn mededelingen van het bestuur, aankondigingen van activiteiten, wedstrijduitslagen en verhalen van leden te lezen. Daarnaast heeft de vereniging ook zijn eigen website. www.stvlekstreek.nl is het belangrijkste nieuws medium van de vereniging. Dagelijks wordt de website bijgewerkt met o.a. nieuws, uitslagen en wedstrijdaankondigingen.

 

De sponsors van STV Leksteek zijn verenigd in de businessclub “Vrienden van Lekstreek”.

 

Door de jaren heen is STV Lekstreek een vereniging gebleken, waaruit vele sportieve successen zijn ontstaan. Het vermelden waard zijn de Landelijke, Europese en Wereldtitels, de Olympische medailles, wereldrecords en werelduurrecords van Hein Vergeer, Leo Visser en Jan en Ineke Kooiman, Hein Otterspeer, Patrick Roest en Erik Jan Kooiman. In 2018 werden we als STV Lekstreek Nederlands Kampioen Clubs.

 

Zoals uit bovenstaande blijkt, is STV Lekstreek een bloeiende vereniging. Dit dankzij de sportieve en organisatorische inzet van vrijwilligers en de leden en met de steun van onze onmisbare sponsors en adverteerders.