• De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

Erik Jan Kooiman wint slotetappe Trachitol Trophy

Erik Jan Kooiman wint slotetappe Trachitol Trophy

Afgelopen weekend was het voor marathon rijdend Nederland weer tijd voor de vierdaagse. Een spektakelstuk voor zowel rijders als toeschouwers. Met dit jaar als kers op de taart een overwinning voor Erik Jan Kooiman op de slotdag in Groningen!

 

De vierdaagse is een evenement waar veel schaatsers naar uit kijken. Waar er voorheen nog een zesdaagse was met het befaamde spruitjespak, wordt er nu gestreden om het ”pijlenpak en het pillenpak” te danken aan de naamsponsor Trachitol.

 

Dit jaar maar liefst 4 Lekstrekers aan de start. Remco Schouten, Erik Jan Kooiman, Sandra Dekker en Linda Halling.
De eerste, nog relatief korte, wedstrijd ging van start in Enschede. Waar Remco in zijn team AB Direct een knechtenrol vervult voor zijn ”ploeggenoten” van AB Vakwerk. Telkens is Remco voorin te vinden om aanvallen te counteren en het peloton op tempo te houden. En met succes, het hele podium is na de eerste dag gevuld met het groen van Remco zijn ploeggenoten.

 

Met deze favorietenrol voor zijn ploeg werd er van Remco de andere dagen alleen maar meer verwacht. Zo ook in Utrecht waar wederom ploeggenoot Gary Hekman de overwinning pakt. Bij de dames wist Linda voor de tweede maal op rij als 18e over de streep te komen.

 

De derde dag werd er gereden in Hoorn. Voor Sandra was dit haar beste dag van het weekend, ze wist voor het eerst in haar nog korte marathoncarrière in de top-10 te finishen. Bij de mannen wist Hekman opnieuw de overwinning te pakken en de voorsprong uit te blijven.

 

De slotdag was alom spektakel. Te beginnen bij de dames, Linda wist voor de vierde dag op rij in de punten te finishen met na een mooie ontsnapping uiteindelijk een 14e plek in Groningen en 20e in het eindklassement. Voor Sandra was het een mindere dag en moest helaas al na 13 ronden het ijs verlaten.

Bij de mannen was het voor Remco de taak om in de wedstrijd over 150 ronden het peloton te controleren en zij ploeggenoten in de goede positie te houden. Dat lukte bij de tussensprints wist Bart Hoolwerf het sprint klassement veilig te stellen. Daarnaast was het de taak van de ploeg om te kijken welke rijder er weg mocht rijden en welke niet. Na 94 ronden vond Erik Jan het mooi geweest in het peloton en sprong in zijn eentje weg, met weinig reactie uit het peloton. Ronde voor ronde pakte Erik Jan wat meters.

Na 200 meter voorsprong werd de kans van slagen op een ronde voorsprong steeds groter, zeker toen twee ploeggenoten zich terug lieten zakken om Erik Jan te helpen het laatste stukje te pakken.
Voor remco zijn ploeg was dit geen gevaar op het klassement en dus vonden ze het prima en heeft Remco waarschijnlijk zelfs nog kunnen helpen het tempo in het peloton wat lager te houden ;).

Na 107 ronden was dat rondje voorsprong daadwerkelijk gepakt en was Erik Jan de enige koploper in de wedstrijd. Nog 40 ronden moest de OKAY ploeg van Erik Jan het peloton controleren om te zorgen dat er niemand weg zou rijden.

In ronde 147 was het dan zover, het peloton moest afsprinten waarmee de ploeg van Remco het eind- en puntenklassement wist te winnen. Maar nog mooier waren de twee ererondes die Erik Jan solo mocht rijden op het ijs van Groningen om zijn overwinning alvast klein te vieren. Voor Erik Jan betekende dit na zijn overwinning in 2014 de tweede overwinning op kunstijs.

De volgende marathon wordt op 7 december gereden in Alkmaar waar de Lekstrekers weer aan de start zullen staan. Op 1 januari vind het altijd spectaculaire NK Marathon plaats in Enschede.