• De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

De prijzenkast vult zich in de schaatsbubbel in Heerenveen

De prijzenkast vult zich in de schaatsbubbel in Heerenveen

Nog steeds is het voor bijna alle schaatsers in Nederland nog niet mogelijk om wedstrijden te rijden. Op een paar geluksvogels na; de schaatsers in ”de bubbel”.
Bij de nationale wedstrijden begin dit seizoen wisten Patrick Roest en Hein Otterspeer zich te plaatsen voor deze internationale wedstrijdenreeks in Heerenveen.

De eerste kampioenschappen zijn gereden en daarbij hebben Hein en Patrick al heel wat prijzen binnen gereden.

EK Allround en Sprint

Het eerste toernooi op de planning was het EK Allround en Sprint. Patrick kwam uiteraard in actie op het allround kampioenschap en Hein stond als Nederlands kampioen aan de start bij de sprinters. Gelijk al de eerste dag maakte beide Lekstrekers indruk. Patrick ging na de 500 en 5000 meter ruim aan de leiding in het klassement. Hein werd op zowel de 500 als de 1000 meter waarmee hij als tweede de eerste dag afsloot.

 

Dag 2 stond voor Patrick in het teken van verdedigen en voor Hein in het teken van aanvallen. Op de 1500 meter wist Patrick met een ruime overwinning zijn leidende positie in het klassement alleen maar te verbeteren om zich daarna met een ruime voorsprong klaar te maken voor de afsluitende 10 km. Hein begon de dag met een 5e plaats op de 500 meter en wist daarmee nog geen beslissende slag te slaan. Op de afsluitende 1000 meter kwam Hein ook net tekort om Thomas Krol van het EK goud af te houden maar hield nog wel genoeg over om de zilveren plak mee naar huis te nemen!

Voor Patrick kon er op de 10 kilometer niet veel meer fout gaan. De voorsprong op de nummer twee was immers voldoende om niet volle bak te rijden. Met een tijd van 13.03 was de titel ruim binnen.

 

Het eerste weekend zat er daarmee op en konden de twee zich opmaken voor de aankomende World Cups.

World Cups

Na de Europese Kampioenschappen was het de twee weken daarna gelijk tijd voor de twee World Cups die dit seizoen gereden werden.

Hein in actie op de gebruikelijke 500 en 1000 meter en Patrick op de 1500 en 5000 meter.

Beide weekenden wist Patrick de 5000 meter te winnen en niet zomaar te winnen. Het eerste weekend maakte Patrick grote indruk door met 6.05,14 ruim 3 seconde onder zijn eigen baanrecord te duiken. Een week later deed hij dat nog eens dunnetjes over door weer een 6.05 te rijden en de World Cup te winnen.

 

Op de 1500 meter reed Patrick zich ook twee keer op het podium. De eerste week met de zilveren medaille om zijn nek en het tweede weekend moest hij het met brons doen.

 

Hein reed bijna alle 500 meter stabiel ruim onder de 35 waarbij de laatste van het toernooi goed was voor een zilveren plaats met 34,59. Dit was voor Hein zijn snelste tijd in Thialf ooit.

 

Op de 1000 meter reed Hein twee keer naar een sterke tijd. Het eerste weekend was 1.08,37 goed voor de vierde plaats en het tweede weekend 1.08,23. In het klassement was dit goed voor een derde plaats.

WK Afstanden

Nu rest alleen nog het WK Afstanden dat gehouden wordt van 11 t/m 14 februari.

Patrick komt de eerste dag (donderdag) in actie op 5000 meter, vrijdag rijdt hij waarschijnlijk de Ploegenachtervolging en zondag staan de 1500 en 10.000 meter op het programma.

Hein is ook tijdens het WK nog in de bubbel te vinden maar is helaas reserve op zowel de 500 en 1000 meter.

De 'schaatsbubbel'

Dat deze toernooien gereden kunnen worden is allemaal te danken aan de ‘schaatsbubbel’. Alle schaatsers zitten hier met elkaar in verschillende hotels in quarantaine.

In een interview met Jumbo-Visma vertelt Patrick hoe de eerste weken in de bubbel zijn bevallen en blikt hij terug op zijn snelle 5000 meters