• Nederlands kampioen bij NK clubs 2018-2019

  • Nederlands kampioen bij NK clubs 2018-2019

  • Nederlands kampioen bij NK clubs 2018-2019

Patrick Roest prologeert wereldtitel allround

Groot feest in Theater Concordia

Patrick Roest heeft zondag in het Canadese Calgary zijn wereldtitel allround geprolongeerd.

Patrick stelde op de afsluitende afstand, de 10.000 meter, op overtuigende wijze zijn tweede opeenvolgende eindzege veilig. Met een goed opgebouwde race, tegen Sven Kramer in de laatste rit, hield hij de Noor Sverre Lunde Pedersen ruim achter zich.

De 23-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma zegevierde in een tijd van 12.51,17. Daarmee kwam Patrick over vier afstanden op een totaal van 145.561 punten en verbeterde hij het wereldrecord, dat op naam stond van Shani Davis (145,742). De Amerikaan haalde dat aantal ook in Calgary tijdens het WK allround van 2006. Vorig seizoen veroverde Patrick in het Olympisch Stadion van Amsterdam zijn eerste wereldtitel allround.

“Dit was een perfect allroundtoernooi”, sprak een zeer blije Patrick na zijn eindoverwinning. “Op iedere afstand heb ik goed gereden. Ik heb geen grote fouten gemaakt. Op de 1500 meter had ik wat missers, dus die kon misschien nog wat beter, maar dat heb ik hier op de 10.000 meter weer goed gemaakt. Ik heb het afgelopen seizoen erg veel geleerd.”
“Deze overwinning geeft wel meer voldoening dan die van vorig jaar”, aldus Roest, die daarmee doelde op de valpartij van de Noor Pedersen op de laatste afstand, waardoor hij de wereldtitel toen een beetje cadeau kreeg. “Ik heb deze keer laten zien dat ik echt de beste ben. Dat maakt het allemaal een stuk mooier. Ik hoop dat er nog een heleboel titels volgen. Het allrounden is het mooiste wat er is, dus het zou zonde zijn als het in de toekomst verdwijnt.”

De activiteiten commissie had geregeld dat er in Theater Concordia in Haastrecht een groot scherm en een heuse tribune was waar we met zo’n 75 schaatsliefhebbers de slotdag van het WK konden volgen. Na de fantastische 10.000 meter was Patrick werd er nog een klein feestje gevierd.

Bron: Team Jumbo-Visma

Foto’s: Stephan Tellier