• De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging van de Krimpenerwaard

Patrick Roest voor de derde maal op rij wereldkampioen Allround!

Patrick Roest voor de derde maal op rij wereldkampioen Allround!

Al twee keer eerder wist Patrick Roest zich te kronen tot Wereldkampioen Allround. Afgelopen weekend wist Patrick in het Noorse Hamar het drieluik compleet te maken door met overtuiging zijn derde wereldtitel op rij te winnen.

Onder toeziend oog van tientallen familie en vrienden uit de Krimpenerwaard verscheen Patrick zaterdag voor het eerst aan de start op de 500 meter. Het was nog niet de rit waar hij op hoopte en kwam met 36,52 tot de 7e tijd. Hiermee lag hij 0,35 seconde achter de snelle Japanner Ichinohe, ook verloor Patrick 0,16 seconde op zijn grootste concurrent Sverre Lunde Pedersen.

In Hamar werd het allround programma afgewisseld met het wereldkampioenschap sprint. Helaas kwamen de Nederlanders hier niet goed uit de verf, wel werden de Lekstreek supporters nog uitgebreid bedankt voor hun support. Als afsluiter van de zaterdag verscheen Patrick aan de start van de 5000 meter. Deze afstand wist Patrick met overmacht te winnen. De opluchting bij Patrick was dan ook groot toen hij over de finish kwam en zijn tijd zag. 6.14,35 was genoeg om meer dan 5 seconden te pakken op Sverre Lunde Pedersen en de leiding in het klassement over te nemen.

Na de prijsuitreiking kwam Patrick zijn fans in de zuidbocht uitgebreid bedanken. Met een grote glimlach verlieten Patrick en zijn fans het Vikingskipet om zich op te maken voor de slotdag.

 

Zondag verscheen Patrick in de laatste rit van de 1500 meter tegen Sverre. Ook op deze 1500 meter overklaste Patrick zijn grootste concurrent. Na 1.44,41 stopte hij de tijd na een zeer strakke race en daarmee zat hij maar 0,14 seconden boven het baanrecord van de Noorse ijsbaan.

Op de slotafstand had Patrick een voorsprong van ruim 12 seconde op de nummer 2. In een rechtstreeks duel met Pedersen was het dus aan Patrick om bij hem in de buurt te blijven. Halverwege vond hij dat mooi geweest en reed hij weg. Met bijna een halve baan voorsprong pakte Patrick zijn derde wereldtitel op rij!

Hiermee komt Patrick in een illuster rijtje van schaatsers die 3x op rij wereldkampioen allround werden: Jaap Eden, Oscar Mathisen, Hjalmar Andersen, Ard Schenk, Eric Heiden en Sven Kramer.

Met zijn tijd 13.02,45 op de 10000 meter kwam Patrick tot een puntentotaal van 147.880. Sverre Lunde Pedersen wist nipt 2e te worden (149.227) voor de Jappanner Seitaro Ichinohe (149.310).

De laatste keer dat het verschil tussen de nummer 1 en 2 zo groot was (+1.347) was in 2006 toen Shani Davis de titel pakte.

Na afloop heeft Patrick samen met zijn meegereisde familie en vrienden zijn overwinning  kunnen vieren.

Komend weekend sluit Patrick zijn seizoen af bij de World Cup Finale in Heerenveen.