• De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

  • De schaatstrainingsverenging uit de Krimpenerwaard

In Memoriam Jaap Bitter

In Memoriam Jaap Bitter

Afgelopen vrijdag vernamen wij het verdrietige bericht dat ons lid Jaap Bitter op 87-jarige leeftijd is overleden. “… het leven heeft hem niet teleurgesteld” staat geschreven bij de foto op zijn rouwkaart.

Jaap Bitter

Jaap was een onvoorwaardelijk sportman met schaatsen als zijn grote passie. Hij werd in 1932 geboren in Den Haag en verhuisde op zijn vijfde jaar met zijn ouders naar Krimpen aan den IJssel. Als 11-jarige leerde hij schaatsen op de Hollandse IJssel waar het schaatstalent in Jaap naar boven kwam. Tijdens de strenge winters was hij een verdienstelijk kortebaanschaatser. Vlak na de oprichting van STV Lekstreek in 1965 werd Jaap lid van de vereniging. Toch koos hij voor het voetballen en speelde daardoor jaren in het eerste elftal van het Krimpense DCV. Inmiddels woonde Jaap met zijn gezin in Lekkerkerk en was hij werkzaam als architect. Pas in de jaren tachtig keerde hij terug naar de Lekstreek om er nooit meer weg te gaan.

 

In 1997 haalde Frans Rietveld hem over om in het Italiaanse Baselga deel te nemen aan wedstrijden bij de masters, toen nog veteranen genaamd. Dat bleef niet zonder succes. Na diverse nationale titels in zijn leeftijdscategorie werd Jaap in 2004 in Alkmaar wereldkampioen allround. Hetzelfde kunstje herhaalde hij in 2007 in Calgary. Nog steeds staan twee wereldrecords in de categorie Masters 75 op zijn naam. In 1986 en 1997 volbracht Jaap ook de Friese Elfstedentocht.

 

Jaap was veerkrachtig en sterk. Toen zijn vrouw Teuntje in 2007 overleed bood het schaatsen hem veel afleiding. Trainingen sloeg hij nooit over. Valpartijen op skeelers, fiets en schaats waren nooit aanleiding om te minderen of te stoppen. Wel werd hij – ingegeven door zijn hoge leeftijd – voorzichtiger. Jaren geleden stopte hij wel met schaatswedstrijden maar trainen deed hij met veel plezier. Elk seizoen was Jaap zaterdagochtend aanwezig op het ijs van de Uithof. Je liep hem nooit zomaar voorbij, er was altijd een hartelijke begroeting of een praatje. Daarnaast schaatste Jaap elke
dinsdagmorgen met zijn vaste Lekstreekvrienden. Naast de sportieve inspanning was dat vooral een moment van gezelligheid en sfeer. Sporten tussen mensen van verschillende leeftijden vond hij geweldig, vertelde hij in 2011 in een interview.

 

Voor jong en oud binnen de Lekstreek was Jaap het voorbeeld van fitheid en inzet: een buitencategorie sportman die tot op zeer hoge leeftijd deelnam aan de competitie met de conditie van een jonge kerel. Afgelopen seizoen trok Jaap voor de laatste keer zijn schaatsen uit. Een nare val op het ijs tijdens de training had zijn moraal echter niet geknakt. Zoals altijd pakte hij dit voorjaar de fiets weer op voor ritjes door zijn geliefde polder. Maar de afgelopen maanden nam zijn gezondheid helaas af.

 

Donderdag 1 augustus overleed Jaap in alle rust. STV Lekstreek heeft een vriend en markant sportman verloren. Wij wensen zijn kinderen, kleinkinderen, overige familieleden en sportvrienden veel sterkte met dit verlies.

 

Zijn familie neemt in besloten kring afscheid van Jaap. Er is geen condoleancebezoek maar natuurlijk kun je een kaartje sturen.

 

Tekst en foto’s : Stephan Tellier