Lekstreek Database
Naam of wedstrijdnummer

Schaatsadvies

ONTWIKKELING EASYGLIDERS, VIKING UNLIMITED NAAR NOREN

De commissie jeugdtechnische zaken heeft een adviserende rol in het gebruik van materiaal van de leden. Zo is er een adviesbeleid ontwikkeld op het gebied van de Easyglider en de Viking Unlimited Het advies van de commissie technische zaken luidt:

Er zijn heel veel schaatsen op de markt verkrijgbaar. Onze voorkeur gaat uit naar drie modellen: de easyglider, de stalen lage noor met stevige schoen of de stalen lage noor met leren schoen.

 

De easyglider van de firma Zandstra is een uitstekende schaats voor beginnende schaatsers. Deze schaats is een moderne variant van de ‘houtjes’ (houten schaatsen). De houtjes zijn ook goed, maar de easyglider is eenvoudiger aan te trekken. Geen veters, maar een clicksysteem zorgt ervoor dat ze stevig onder gewone schoenen zijn aan te trekken.

Tip: gebruik wel stevige platte, liefst hoge en waterdichte schoenen, dus geen linnen gymschoenen of rubber laarzen.

 

De viking unlimited heeft het voordeel dat dit model een stevige schoen heeft en direct recht boven het ijzer staat, geen blaren veroorzaakt en dat je er gemakkelijk op schaatst. Het nadeel is dat je minder enkelstabiliteit ontwikkeld door de vaste schoen.

Let op! Voor dit model gelden alleen de lage modellen voor het jeugdschaatsen.

 

 

De viking junior stalen noor is meer geschikt voor de al (iets) gevorderde jeugdschaatser. Deze stalen noor met leren schoen wordt dan ook geadviseerd door de trainers tijdens het seizoen als de beginnende jeugdschaatsers vorderingen maken. Kenners zeggen dat je met de leren schoen beter leert schaatsen. Niettemin hebben sommige jeugdige schaatsers met het leren model nog last van ‘zwikken’ omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Koop / huur ‘lage noren’. Het ijzer staat dan dicht op de schoen en dat geeft meer stabiliteit.

Het bestuur / trainers hebben de voorkeur uitgesproken voor de Viking unlimited schaats voor de beginners, omdat deze een betere steun geeft aan de enkel.

Het is zeker geen probleem om op de easyglider te schaatsen maar helaas komt men te vaak zonder stevige schoenen, wat als resultaat geeft, onvoldoende steun aan de enkel, wat zwikken tot gevolg geeft.

Het is bij het bestuur / trainers er wel aan gelegen dat er zo snel mogelijk naar de stalen lage Noor over gegaan wordt

Op aangeven van de trainer of het komende seizoen.