Lekstreek Database
Naam of wedstrijdnummer

Skeeleradvies

Tweede/derde jaars
Vierde/vijfde jaars
Bescherming en kleding

Wieldoorsnede skeelers

Masters, Senioren en Junioren A t/m C: 110mm
Kadetten en Pupillen 1: 100mm
Pupillen 2, 3 en 4: 90mm

Helm

Bij het skaten op de openbare weg is het van groot belang dat je een helm draagt. Je bent als skater namelijk kwetsbaar in het verkeer en je veiligheid is ook afhankelijk van medeweggebruikers en de ondergrond. Tijdens lekstreek inline-skate trainingen en wedstrijden is het dragen van een helm verplicht. Een helm verkleint de kans op hoofdletsel.

Polsbeschermers

Polsletsels zijn de meeste voorkomende blessures bij inline-skaten. Het gaat dan voornamelijk om botbreuken. Het is wetenschappelijk bewezen dat polsbeschermers op een effectieve manier polsletsel helpen voorkomen. Zonder polsbescherming loop je meer dan 10 keer zoveel risico op een polsblessure.

Let op in wedstrijdverband (groepen) is het verboden om met harde polsbeschermers te skaten. In een groep waar je dicht op elkaar rijdt bestaat de mogelijkheid om gewoon door het zwaaien met je armen een ander bijvoorbeeld in het gezicht te raken.

Kniebeschermers en elleboogbeschermers

Kniebeschermers en elleboogbeschermers absorberen de impact van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De kap zorgt er voor dat er na een val doorgegleden kan worden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld. Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten.

Onderhoud materiaal

– Wisselen wielen
– Schoonmaken wielen bij regen