Lekstreek Database
Naam of wedstrijdnummer

Kleding en schaatsen

Clubkleding

Geadviseerd wordt een goed trainingspak, schaatsbroek, muts en handschoenen te dragen. Clubkleding is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld.

Sinds seizoen 2000/2001 hebben we een mooie herkenbare kledinglijn met met name de kleuren blauw, zwart en wit. Met de komst van de nieuwe sponsors hebben we ook het design van de kleding aangepast. De kleuren zijn natuurlijk wel gebleven. Op de kleding staan nu onze hoofdsponsors KW horeca, Rabobank en Dave van Dam sport. Voor passen, bestellen en kopen kun je bij Dave van Dam terecht in Haastrecht.

Heeft u nog andere vragen betreffende de clubkleding, dan kunt u contact opnemen met één van de volgende bestuursleden van de “kledingcommissie”, te weten Sven Slingerland of Jerry van Herk.

De kledinglijn bestaat uit de volgende items:
Het pakket:
soft shell jas   € 97,50
schaatsjack   € 55,00
inloopbroek   € 50,00
ritsenbroek   € 57,50
salopette   € 52,50
wedstrijdpak rubber   € 319,00
wedstrijdpak lycra   € 97,50
marathonpak   € 97,50
skeelerpak   € 59,50
fietsshirt   € 42,50
fietsbroek   € 57,50

img-20160912-wa0000

 

Schaatsen

Er wordt uitsluitend op “Noren” getraind. Advies, over welk type “Noren” u het beste kunt gebruiken, kunt u altijd bij één van onze trainers verkrijgen. Voor de aanschaf van goede schaatsen kunt bij onze sponsor Davevandamsport terecht.

 

Advies klapschaatsen

De Technische Commissie (TC) van STV Lekstreek geeft het volgende advies omtrent het gebruik van klapschaatsen. Met de kennis van klapschaatsen binnen het trainerscorps en de Technische commissie kunnen wij het volgende onderbouwde advies geven.

Eén feit staat wel vast, dat (bijna) iedereen wel harder rijdt op klapschaatsen. Maar om ook in de toekomst nog harder te rijden dan je concurrenten, moet je de techniek goed onder de knie hebben én blijven houden (zoals bijvoorbeeld goed zijwaarts afzetten!).
Meer tijdwinst, dan direct over te stappen op klapschaatsen, valt te behalen als je eerst de techniek goed onder de knie hebt en goed ‘diep kan zitten’. Uit onderzoek is gebleken dat de luchtweerstand ca. 70% van de totale weerstand bedraagt.

Meer energie steken in het aanleren van de ideale schaatszit zal op langere termijn een hoger rendement opleveren. Met ‘diepzitten’ valt meer winst te behalen dan het gebruik van klapschaatsen.

Om effectief rendement uit klapschaatsen te halen moet iedere schaatser(-ster) aan de volgende vier voorwaarden voldoen:

  • Diep zitten
  • Zijwaarts afzetten
  • 1-benig rijden
  • Heupval

Resumerend uit al deze zaken hieronder het advies van de Technische Commissie omtrent de aanschaf van klapschaatsen:

  • Ongeacht de leeftijd het 1e jaar na het jeugdschaatsen altijd op vaste schaatsen
  • Zorg eerst dat je aan de 4 punten (Diep zitten, Zijwaarts afzetten, 1-benig rijden, Heupval) voldoet voordat je gaat overwegen om op klapschaatsen gaan rijden
  • Wij adviseren tot en met 1e jaars junioren C géén klapschaatsen
    (voor pré) selectieleden onder voorwaarden een afwijkend advies)
  • Vraag altijd advies (ongeacht de leeftijd) bij de trainer(-ster) waarbij getraind wordt over de eventuele aanschaf van (klap-) schaatsen

Als je nog twijfelt over aanschaf van (klap-) schaatsen, vergeet dan ook niet dat klapschaatsen flink duurder zijn dan ‘vaste’ schaatsen.

Rest ons nog een ieder heel veel schaatsplezier te wensen en aarzel zeker niet om advies van je trainer te vragen.