Lekstreek Database
Naam of wedstrijdnummer

Geslaagde trainersvergadering en workshop Veilig Sportklimaat

WorkshopVeilig

LEKKERKERK (17-09-2018): Samen met de trainers en bestuur hebben we schaatsseizoen 2018-2019 weer geopend. Hierbij heeft Else zich als vertrouwenscontactpersoon geintroduceert.

Else is onze nieuwe vertrouwenscontactpersoon (VCP) en introduceert zichzelf. Ze heeft als rol om te luisteren naar het lid en adviseert met de vervolgopties en kent de procedures bij KNSB en NOS-NSF.

Is dit nu allemaal wel nodig? Een studie toont aan dat 38% van de sporters ooit emotioneel ongewenst gedrag heeft meegemaakt, 14% seksueel ongewenst gedrag en 11% lichamelijk ongewenst benaderd is. Het is dus zeker nodig om dit onderwerp in onze vereniging serieus te nemen. Na de verwachtingen van deze workshop te hebben opgehaald uit de zaal (herkennen gedrag, cijfers ongewenst gedrag, pesten, beleid) start Else met een workshop met als doel om (on)gewenst gedrag bespreekbaar te maken. Wat vinden we toelaatbaar en wat absoluut niet?

Dit levert interessante discussies op:

  • Vinden we bijvoorbeeld dat we fysiek contact mogen hebben met (jeugd)leden? En pakken we weleens een pupil ongevraagd vast bij het uitleggen van schaatstechniek?
  • Ook praten we over hoe we omgaan met prive-omstandigheden van de pupillen? Geef je bij iemand thuis een training?
  • Hoe gaan we om met trainingen waarbij nu 1 trainer apart is met de groep, zouden we vaker 4-ogen principe moeten hanteren?
  • Hoe ga je 1 op 1 om met Whatsapp contact en wat deel je wel een niet? Denk je van tevoren goed na over de mogelijke risico‚Äôs van doorsturen van het bericht?
  • Wat is de grens tussen grapjes en pesten? Maak je zelf ook weleens opmerkingen die iemand (kunnen) kwetsen?
  • En wat te denken van het omkleden op bankjes bij de ijsbaan zoals in Inzell? Is het iets onschuldigs en is het normaal omdat topatleten dit ook doen? Of zouden we hier afspraken over moeten maken?

Al met al goede discussiepunten waar we op deze avond niet harde afspraken hebben gemaakt over onze omgangsregels, maar dit nog wel (tot op zeker hoogte) gaan doen. Het bestuur zal een beleid ontwikkelen op (on)gewenst gedrag en dit gaan uitdragen.

Technische Commissie

 

 

WorkshopVeilig

IMG_1024